Overzicht modules aandrijftechniek

Overzicht modules Aandrijftechniek


Onze Cursussen Aandrijftechniek worden opgebouwd uit verschillende modules. Ook zijn workshops en cursussen op locatie mogelijk.

Basis modules

Module Basisbegrippen binnen de Aandrijftechniek en Module Wiskunde en Natuurkunde zijn altijd onderdeel van een cursus Aandrijftechniek bij Dicatech.

Deze module is het hart van elke cursus aandrijftechniek bij Dicatech. In deze module behandelen we de systematiek van de aandrijfketen als basis voor het ontwerpen en begrijpen van aandrijfsystemen.

In deze module bespreken we de onderwerpen die te maken hebben met verkoop in de aandrijftechniek.

 Workshop

Een op de klant toegesneden workshop over een onderwerp uit de mechanisch-elektrische aandrijftechniek. Inhoud en planning in overleg. Vaak in combinatie met een digitale module aangeboden.

In deze module bespreken we de factoren die invloed hebben op het rendement van tandwielkasten. Echter besteden we ook veel aandacht aan waarom aandacht voor dit onderwerp van belang is, zowel maatschappelijk gezien als vanuit onderscheidend vermogen voor de Sales (UPS).

Module Basisbegrippen binnen de aandrijftechniek

Deze module is voor iedereen beschikbaar die een betaalde module in de richting van aandrijftechniek bij Dicatech volgt. In deze module gaan we in op de basisbegrippen binnen de aandrijftechniek. Voor sommige cursisten zal dit vooral herhaling zijn, voor anderen is het een inleiding in de aandrijftechniek. We kijken eerst naar het hele systeem, de aandrijfketen. Daarna gaan we in de volgende delen in op de verschillende begrippen die gebruikt worden in de aandrijftechniek.
Deze module bestaat uit zeven delen. Behalve deel 1, bestaat elk deel uit een videopresentatie, een stukje theorie in de vorm van een pdf bestand en opdrachten met antwoorden. De module wordt afgesloten met een casus. Deze kan worden ingeleverd via de inleverlink onder het kopje Casus Basisbegrippen Aandrijftechniek. De trainer zal hierop feedback geven. Bij voldoende resultaat en deelname, kan een certificaat van deelname afgegeven worden.

De zeven delen zijn:
1.    De aandrijfketen
2.    Koppel en moment; wat is het verschil, de overeenkomsten en hoe gebruik je deze?
3.    Toerental en hoeksnelheid; wat is het verschil? Wanneer gebruiken we wat en waarom?
4.    Wat is een overbrengverhouding?
5.    Mechanisch vermogen; hoe te berekenen?
6.    Elektrisch vermogen; hoe bereken je wat?
7.    Rendement en verlies; hoe reken je hiermee?

Er is een forum beschikbaar voor vragen en discussies met medecursisten en trainers.

Het doel van deze module is het opfrissen van de basiskennis van de cursist of het aanleren van deze basiskennis die noodzakelijk is om de andere modules te kunnen volgen.

De doelgroep zijn alle cursisten die een module bij Dicatech willen volgen. We gaan uit van een niveau MBO+ of hoger met een technische achtergrond of interesse in en aanleg voor techniek.

Deze module is gratis voor elke cursist die een betaalde module bij Dicatech volgt.

Module Wiskunde en Natuurkunde voor Aandrijftechniek

Deze module is voor iedereen beschikbaar die een betaalde module in de richting van aandrijftechniek bij Dicatech volgt. In deze cursus wordt de basis van Wiskunde en Natuurkunde herhaald die gebruikt wordt in de overige modules. De meeste cursisten zullen deze Wiskunde en Natuurkunde beheersen of in ieder geval al eens gehad hebben. Kennis wil echter wel eens wegzakken. Ook heb je het soms jarenlang niet gebruikt. Dan is het handig het even na te kijken. Als je de Wiskunde of Natuurkunde nog nooit gehad hebt, is het wellicht te beknopt. Vraag dan extra ondersteuning. Het aantal onderdelen van deze module groeit als hier behoefte aan is. Het staat altijd vrij om een berichtje te sturen naar de trainer met een verzoek om uitleg over een bepaald thema. Als dit voor meerdere cursisten van interesse kan zijn, zal het in Moodle geplaatst worden.
Het doel van deze module is het opfrissen van de basiskennis van de cursist of het aanleren van deze basiskennis die noodzakelijk is om de andere modules te kunnen volgen.

De doelgroep zijn alle cursisten die een module bij Dicatech willen volgen. We gaan uit van een niveau MBO+ of hoger met een technische achtergrond of interesse in en aanleg voor techniek.

Deze module is gratis voor elke cursist die een betaalde module bij Dicatech volgt.

Module Aandrijfketen Algemeen

Deze module is het hart van elke cursus aandrijftechniek bij Dicatech. In deze module behandelen we de systematiek van de aandrijfketen als basis voor het ontwerpen en begrijpen van aandrijfsystemen. We bespreken de verschillende onderdelen van de aandrijfketen, de componenten. We geven handvatten voor het bepalen van de ontwerpdata per component. Deze module is zelfstandig te volgen om basiskennis op te doen van mechanische-elektrische aandrijfsystemen, maar dient ook als voorbereiding voor de meer gespecialiseerde modules.
Inleiding op het denken in een aandrijfketen.
  1. Lastprocessen. Elke aandrijfketen wordt opgezet om iets aan te drijven: een proces, machine of last.
  2. Deze lastprocessen zijn te verdelen in vier standaard processen. Deze bieden houvast.
  3. Voeding van de aandrijfketen bepaald mede hoe deze keten vormgegeven kan worden.
  4. Motoren zijn er in vele verschillende uitvoeringen. Er wordt hier kort ingegaan op de verschillende mogelijkheden en de werkingsprincipes.
  5. Omvormer/regelaar; wat is er en wanneer hebben we ze nodig.
  6. Transmissiecomponenten bestaan uit koppelingen, tandwielkasten, kettingen en riemen. Alle componenten passeren kort de revue, inclusief het begrip overbrengverhouding.
  7. Doorrekenen keten gaat over het bepalen van de basis ontwerpgegevens voor de componenten van de aandrijfketen.

De module wordt afgesloten met een casustoets. Deze kan via de inleverlink onder het kopje Casustoets Aandrijfketen Algemeen ingeleverd worden. Hier is ook de opdracht te vinden. De trainer zal feedback geven op het ingeleverde werk. Hierna is het mogelijk de casustoets nogmaals in te leveren.

Ook is er een forum waarin vragen aan medecursisten of aan de trainers gesteld kunnen worden.

Het doel van deze module is het kennis maken met het systeemdenken binnen de aandrijftechniek,  de verschillende componenten leren kennen en een eerste keuze te kunnen maken voor de opbouw van een aandrijfketen.

De doelgroep van deze module zijn medewerkers van bedrijven die te maken hebben met de mechanisch-elektrische aandrijftechniek die nog niet veel kennis hebben van de gehele aandrijfketen.

 Module Sales en Aandrijftechniek

In deze module bespreken we de onderwerpen die te maken hebben met verkoop in de aandrijftechniek. We gaan in op de basiskennis en vaardigheden die belangrijk zijn voor verkoop in het algemeen, de basiskennis van aandrijftechniek en de specifieke zaken die te maken hebben met verkoop binnen de aandrijftechniek, inclusief regelgeving en subsidies.
De module bestaat uit vier delen:
1.    Een inleiding die vooral ingaat op kennis en vaardigheden die voor verkoop algemeen van belang zijn,
2.    Basiskennis over een elektrisch-mechanisch aandrijfsysteem. Waar bestaat dat uit en wat zijn de meest toegepaste configuraties.
3.    Hoe stel je de juiste vragen in de verkoop over aandrijftechniek om een helder beeld te krijgen van de behoeftes en problemen van je klant.
4.    Wat komt er nog meer kijken bij verkoop in de aandrijftechniek. We spreken dan over onderwerpen als UPS's, regelgeving, TCO en subsidies.

Elk onderdeel bestaat uit een presentatie in de vorm van een video en de bijbehorende hand-outs en een pdf met theorie.

De module wordt afgesloten met een assessment. De cursist kan de opdracht vinden onder het kopje Casus Sales en Aandrijftechniek. Na het afronden en inleveren van de opdracht, volgt een assessment met de trainer waarin de cursist kan uitleggen hoe deze tot de antwoorden is gekomen en wat deze geleerd heeft.

Er is een forum beschikbaar voor vragen en discussies met medecursisten en trainers.

Het doel van deze module is om verkopers binnen de aandrijftechniek kennis te laten maken met de gehele aandrijfketen en de specifieke uitdagingen die verkoop betreffen zodat de verkoper vanuit kennis en vertrouwen kan handelen.

De doelgroep van de module zijn de medewerkers verkoop binnen de aandrijftechniek zowel binnendienst als buitendienst.

 Module Rendement Tandwielkasten

In deze module bespreken we de factoren die invloed hebben op het rendement van tandwielkasten. Echter besteden we ook veel aandacht aan waarom aandacht voor dit onderwerp van belang is, zowel maatschappelijk gezien als vanuit onderscheidend vermogen voor de Sales (UPS). Er wordt ook besproken hoe tandwielkasten gemeten kunnen worden en wat er in dat verband van belang is voor het verbeteren van het rendement van tandwielkasten. We overwegen de mogelijkheid van regulering zoals dit voor elektro-motoren en frequentieregelaars al bestaat (IE classificering). De module is interessant voor zowel R&D als Sales personeel. De module is vooral bedoeld om een goed inzicht te krijgen en is gericht op bewustwording van de problematiek en de mogelijkheden.
Het e-learning deel is Engelstalig. Een eventuele workshop kan zowel in het Nederlands als Engels gegeven worden.
De module bestaat uit acht delen:

1. Total Chain Efficiency
2. Efficiency versus Loss
3. Design Life Time
4. Measurements
5. No Load Losses
6. Load Depending Losses
7. Servo Gearboxes
8. Consideretions

Elk onderdeel bestaat uit een presentatie in de vorm van een video en de bijbehorende hand-outs en een pdf met theorie. Het wordt sterk aangeraden een workshop mee te volgen. Dit is niet absoluut noodzakelijk.

Zonder workshop wordt de module afgesloten met een assessment. De cursist kan de opdracht vinden onder het kopje Casus Rendement Tandwielkasten. Na het afronden en inleveren van de opdracht, volgt een assessment met de trainer waarin de cursist kan uitleggen hoe deze tot de antwoorden is gekomen en wat deze geleerd heeft.

Er is een forum beschikbaar voor vragen en discussies met medecursisten en trainers.

Het doel van deze module is om een goed inzicht te krijgen in de factoren die een rol spelen bij het rendement van tandwielkasten en op bewustwording van de problematiek en de mogelijkheden om dit rendement te verbeteren en dit om te zetten in commerciële mogelijkheden.

De doelgroep van de module zijn de medewerkers R&D en Sales c.q. beleidsmakers binnen de tandwielkastenbranche.

Nieuwe modules in ontwikkeling

Er zijn verschillende modules in ontwikkeling. Voorbeelden hiervan zijn:
  • Servotechniek; dynamisch beheersbare aandrijfsystemen met of zonder terugkoppeling tot ca. 10 kW - Algemene aandrijfketen
  • Machinebouw aandrijfsystemen; tot ca. 100 kW - Algemene aandrijfketen
  • Grote aandrijfsystemen; procestechniek, mijnbouw e.d. > 100 kW - Algemene aandrijfketen
  • Elektrische motoren - inductie - PM - reluctantie -stappenmotor -BLDC en DC serie
  • Specialistische modules Mechanische Aandrijftechniek
Als er interesse is in een van deze modules, horen we het graag. Neem vrijblijvend contact met ons op.

Basis Modules

Gratis


Beschikbaar voor elke cursist van een betaalde module van Dicatech

Module Aandrijfketen Algemeen

€ 800,=

Per cursist

Dit geeft toegang tot de digitale cursus en maakt contact met de trainers mogelijk. Inclusief certificaat na voldoende resultaat.

Module Sales een Aandrijftechniek

€ 500,=

Per cursist

Dit geeft toegang tot de digitale cursus en maakt contact met de trainers mogelijk. Inclusief assessment. Certificaat na voldoende resultaat.

Workshop

 € 1000,=

Per dagdeel

Workshop op locatie of bij Dicatech toegesneden op wens klant. In overleg.

Module Rendement Tandwielkasten

Op aanvraag

Per cursist

De cursus wordt toegesneden op de wensen van de klant. Prijs op aanvraag.

Alle prijzen zijn exclusief BTW

Bent u geïnteresseerd? Wij helpen u graag!

Wij vragen u contact op te nemen zodat we u zo goed mogelijk kunnen helpen.
Contact
Share by: